خونریزی مقعدی یا مشاهده خون در مدفوع اغلب از بیماریهای رایج و کم خطر مثل هموروئید (بواسیر) نشات میگیرد. اما در حال بیماران باید این نشانه ها را جدی گرفته و برای بررسی علت و درمان با پزشک مشورت کنند. زیرا در برخی موارد ممکن است خونریزی ناشی از بیماری خطرناک تری مثل سرطان باشد. در ادامه می توانید به طور کامل با علل خونریزی و درمان آن آشنا شوید.

علل خونریزی مقعدی

علل خونریزی مقعدی می تواند از خفیف تا جدی متغیر باشد. شرایط مرتبط با خونریزی مقعدی عبارتند از:

 

  • شقاق مقعد: زخم یا پارگی های کوچک در پوشش مقعد می تواند منجر به خونریزی و درد در هنگام دفع مدفوع شود. زخم شقاق ممکن است به دلیل یبوست یا در حین زایمان ایجاد شود.
  • آنژیودیسپلازی: این بیماری عروق خونی بزرگ شده در روده است که می توانند دچار زخم و پارگی شده و خونریزی کنند.
  • هموروئید: بواسیر یا همان هموروئید تورم و گشاد شدن رگ‌های خونی در مقعد و یا خارج از آن است. هموروئید داخلی در داخل بدن (رکتوم) قرار دارد. آنها درد ندارند اما می توانند باعث خونریزی شوند. در برخی موارد، آنها  از مقعد خارج میشوند. 
  • یبوست: شرایطی است که مدفوع سفت شده و برای دفع نیاز به زور زدن است. این شرایط میتواند منجر به شقاق مقعد و بواسیر شود که هر دو می توانند منجر به خونریزی مقعدی شوند.
  • پولیپ مقعد یا کولورکتال: پولیپ ها توده هایی هستند که می توانند در بسیاری از نقاط بدن ظاهر شوند. اگر پولیپ در روده ایجاد شود، ممکن است خونریزی کند. پولیپ ها سرطانی نیستند، اما برخی از آنها به مرور زمان بدخیم می شوند.
  • سرطان مقعد یا سرطان روده بزرگ: با تشکیل تومورها، و رشد آنها به عروق خونی فشار وارد شده و رگ های خونی در روده بزرگ شکننده شده و یا حتی می توانند پاره شوند و باعث خونریزی شوند. فقط ۳.۴  درصد از موارد خونریزی مقعدی به دلیل سرطان روده بزرگ است.
  • بیماری التهابی روده (IBD): این بیماری شامل التهاب و عفونت روده است و دو نوع کولیت اولسراتیو (UC) و بیماری کرون شایع ترین نوع آن می باشد. خونریزی ممکن است همراه با درد رکتوم و اسهال رخ دهد.
  • بیماری دیورتیکول: دیورتیکول ها کیسه ها یا برآمدگی های کوچکی در روده بزرگ هستند که به مرور زمان رگ های خونی می توانند فرسایش یافته، پاره شوند و خونریزی کنند. هنگامی که هیچ علامتی وجود نداشته باشد، دیورتیکولوز نامیده می شود، اما اگر التهاب رخ دهد، دیورتیکولیت است. آنها با هم بیماری دیورتیکولار نامیده می شوند.
  • عفونت ها: عفونت روده یا عفونت های ناشی از باکتری ها مانند سالمونلا می تواند باعث خونریزی شود.
  • آسیب به دستگاه گوارش فوقانی (GI): زخم یا مشکلات دیگر در معده یا حتی مری می تواند باعث خونریزی از رکتوم شود. خونریزی از دستگاه گوارش فوقانی بیشتر به صورت مدفوع سیاه و قیری ظاهر می شود.

درمان خونریزی مقعدی به علت و شدت آن بستگی دارد.

 

درمانهای خانگی

در خانه، یکی از راه های تسکین درد و ناراحتی بواسیر ممکن است حمام آب گرم باشد. استفاده از کرم های بدون نسخه یا نسخه ای نیز می تواند باعث کاهش سوزش شود.

 

اگر شقاق مقعدی ناشی از یبوست باشد، درمان یبوست ممکن است باعث بهبود شقاق شود. درمان های خانگی برای جلوگیری از یبوست می تواند خطر خونریزی مقعدی را کاهش دهد، و شامل موارد زیر میشوند:

 

خوردن غذاهای پر فیبر 

مصرف نرم کننده های مدفوع 

ورزش منظم برای جلوگیری از یبوست

تمیز نگه داشتن ناحیه رکتوم

نوشیدن آب کافی

درمان پزشکی

اگر درمان‌های خانگی یبوست موثر نبودند، از پزشک خود در مورد گزینه‌های پزشکی و نسخه‌ای سؤال کنید.

 

اگر درد شدید باشد یا بواسیر بزرگ باشد، ممکن است به درمان تهاجمی تری نیاز باشد. اینها شامل بستن باند لاستیکی، درمان با لیزر و جراحی است. 

 

شقاق مقعدی ممکن است خود به خود برطرف شود، اما در صورت بروز عفونت، پزشک ممکن است آنتی بیوتیک تجویز کند.

 

سرطان روده بزرگ به درمان طولانی مدت مانند جراحی، شیمی درمانی و پرتو درمانی نیاز دارد تا سرطان را از بین ببرد و خطر عود را کاهش دهد.

 

 

اگر پولیپ ها بزرگ باشند، اگر تعدادشان زیاد باشد، یا اگر تغییرات سلولی نشان دهد که ممکن است سرطانی شوند، ممکن است نیاز به درمان داشته باشند. پزشک می تواند پولیپ ها را در طول کولونوسکوپی بردارد.

https://eghtesadafarin.com/academy-of-specialized-economic-articles/health-economics-education/118883/